Friday, 20 April 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Beaumont Bridge

Entry sebelum boleh petik SINI...


Langit masih cerah... Mari teruskan perjalanan... Sepanjang jalan menuju ke Dunedin... Kita akan lalu beberapa buah pekan besar dan kecil... Terpulanglah nak singgah ke tak...

Kalu rasa nak isi minyak... Better isi kat Pekan yang besar ek... Tak banyak pekan besar sebenarnya... Ada lah dalam satu dua pekan jek yang aku nampak pum minyak tepi jalan...

Tapi... Untuk langkah keselamatan... Better kaw hentak tangki minyak penuh kat Cromwell sebelum teruskan perjalanan kat Dunedin... Insyallah memang cukup untuk tangki minyak 1.8L...

Tak nak banyak songeh... Layan gambar je laa ek... He He He...

Ini Roxburgh Town... Aku lalu jek tapi tak berhenti...

Tuesday, 17 April 2018

Kembara Pahang - Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highland

Aku "Yunk kat Cameron Highland ada Rumah Peranginan Persekutuan tak?"... Jay Emm "Ada... Nak ke?"... HH "Nakkkkk laaaa"... He He He...

Pe lagikkkk moh ler kita ke Kemerennn Hayayeennnnnn! Ha Ha Ha... Nasib baik lah... Waktu nak ke Cameron Highland ni... Aku baru jek discharge dari Hospital... Kiranya... Aku menyambung cuti ke Cameron Highland... 

Tapi... Nasib aku kurang baik... Balik dari Cameron Highland... Aku terpaksa refer Pakar Kulit pulak... Kulit aku tetiba kalah dengan cuaca sejuk... Mengada sangatkan... Pegi oversea suhu negatif ok jek... Balik Malaysia suhu 18 kat Cameron Highland pon kalah! Apaaaaa nihhhh???? Tak masal kena pegi pakar kulit... Tak kelakar ok... Ini kisah benar! Nanti aku citer kat entry lain... For time being... Aku nak citer pasal Cameron Highland dulu... 

Actually... Inilah kali ke empat aku ke Cameron Highland ni... Dah memacam tempat aku stay... Cuma kali ni... Aku stay kat Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highland... Jay Emm yang sponser stay kat sini... Macih Jay Emm... He He He...

Monday, 16 April 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Clyde Dam Lookout

Entry sebelum boleh check SINI...


Dari Clutha River... Aku amik turn pegang stering... HH dok sebelah... Aku suruh dia rehat... Jay Emm masih dok belakang setia dengan seat beltnya... Ha Ha Ha...

Ingat ye... Walau di mana U'Ouls berada... Selagi masih berkereta... Wajib kaw pasang seat belt even kaw duduk belakang ek... Kalu tak... Saman menanti!

Waktu ni... Aku dah tanggal semua baju sejuk... Hanya pakai thermal jek... Cuaca waktu ni kejap panas kejap sejuk yang berangin... Macam tak menentu...

Waktu drive... Si HH ni macam resah semacam... Dia sebenarnya takut bila aku yang drive... Al maklum... Aku drive mengalahkan Michael Schumacher.... He He He...

Apa apa pon aku kena sedar diri.... Aku sekarang ni kat New Zealand bukan Malaysia... Adehhhh...  Memang susah jugak nak kawal kelajuan... Mata aku ni kejap tengok meter... Tekan minyak skit tengok meter.... Adehhh... Tapi... Bila dah lama lama... Aku jadi biasa... Boleh maintain had kelajuan supaya tak lebih dari 110 KM/J...

Thursday, 12 April 2018

Kembara Gadget - Smartphone Vlogging Rig Case

Uhuk... Uhuk... Uhuk... Batuk batuk sikit... Huh! Aku sebenornya baru balik travel... Sebelum travel dah tak sihat... Sampai masuk Hospital 3 hari 2 malam... Lepas balik travel pon aku masih tak sihat jugak... Adehhhlahhh... Apalah nak jadi dengan aku ni... Lately memang kesihatan aku merosot...

Harap harap lepas pilihanraya nanti aku akan kembali lah sihat semula... Ehhh Apa kaitan dengan pilihanraya pulak ni? Aku bukan Ahmad Maslan nak jadi calon mengundi pon... Keh Keh Keh... Kalu aku jadi calon... Ada ke orang nak undi aku? He He He...

Ok... Dalam tak sihat... Ada jugaklah something yang buat aku happy... Aku dapat hadiah besday walaupun besday aku lambat lagi... Keh Keh Keh...

HH selalu kata gini kat aku "Kaw ni asik nak mainnnnnnn aje... Tak ada mende lain ke kaw nak mintak?"... Ha Ha Ha... HH bengang jek bila aku mintak gadget as besday gift... Pada dia taste aku entah apa apa... Ha Ha Ha...