Wednesday, 27 September 2017

Kembara Suzhou - Akhirnya Suzhou Railways Station

Entry sebelum wajib baca kat SINI...


Perjalanan dari Suzhou North Railways Subway Station ke Suzhou Railways Subway Station amik masa agak lama jugak... Gedebak debuk... Lebih kurang 20 minit... Seyes buang masa... Adehhh...

Dalam perjalanan... Jay Emm bukak Kitab Busuk... Dan baru aku terperasan... Rupanya... Aku ada print Train Routes map Suzhou... Layout Bus Station Suzhou-Tongli... Official Info pasal Tongli... Tapi... Aku tak perasan yang semuanya tertumpu kat Suzhou Railways Station... Adehhhh! Tepuk dahi!

Tepuk dahi nengok map ni...

Aku agak kemurungan... Salah salahkan diri aku... Nape lah aku tak yakin dengan study aku sendiri... Nape aku bodoh sangat nak percaya bulat bulat pada blog yang aku baca yang belum tentu sahih infonya... Jay Emm pulak tak double check... Baguslah tuh... Sama sama jemaah bodohnya... Ha Ha Ha... 

Pengajarannya... Apa apa pon blog yang aku baca... Pengalaman mereka aje yang aku kutip... Info sebenar kena double check dengan official web... Perhati betul betul... Kalu tak... Jadilah Drama Lebai Malang! Di sinilah aku belajar dari silap... 

Sesampai je aku kat Suzhou Railways Subway Station ... Terus meliar mata aku tengok arah nak ke station bas untuk ke Tongli... 

Cari punya cari... Terbuntang signboard... Banyak perkataan NORTH... Mungkin inilah yang menjadi kekeliruan dua blogger dari blog yang aku refer dan berikan aku info yang salah tu... North tu merujuk kepada Bus Station... Bukan Railways Station! Bukan Suzhou North Railways Station ok! Terang terang salah! Aku jadi bengang!

Aku harap blogger tersebut betulkan balik lah info salah yang dia beri tu dalam blog dia tu... Hanya kerana satu perkataan nama tempat yang salah... Buruk padah! U make people in trouble and suck!
* Peringatan untuk diri sendiri juga...

Inilah rupa paras sebenar Suzhou Railways Station! See... Beza kan dengan Suzhou North Railways Station? Nak compare dengan rupa paras  Suzhou North Railways Station boleh petik entry SINI...

Dari sudut tepi nampak bumbung Suzhou Railways Station ini bersegi...

Perhatikan Layout Suzhou Railway Station ini... Kalu nak ke Tongli... Naik Long Distance Bus!

The actual... Sampai je sana... Perhatikan Signboard ini... Naik Long Distance Bus untuk ke Tongli...

Naik escalator ini untuk ke Long Distance Bus Station di tingkat atas...

Sampai kat atas... Ada berderet kaunter tiket... Tapi... Itu bukan kaunter tiket untuk ke Tongli... Kena ke tingkat atas satu lagi...

Memula nak beli tiket kat sini... Tapi kena tendang... Orang kat sini suruh naik tingkat atas lagi...

Naik escalator ini... Nampak tu... Dari sudut ini... Suzhou Railways Station berada di sebelah kiri...

Beli tiket ke Tongli kat sini...

Kaunter tiket pon luas dan banyak... Tak perlu beratur panjang pon...

Dua Aci gigih... Tayang bontot... Ha Ha Ha..

Baca lah kalu faham.... He He He...

Yeahhhhh! Dah dapat tiket! Siap nombor tempat duduk... Tak perlu nak rebut...

Entrance ticket nak masuk Tongli Water Town boleh beli sekali kat sini dengan harga RMB 80.00... Harga Bus Ticket adalah RMB 8.00 sehala... So... Total harga seorang adalah RMB 96.00 sahaja... Ok?


Tunggu bas kat Waiting Hall... Boleh tahan besar dan selesa... Dah macam kat Airport pulak sistem kat sini..

Tiket bas kena scan... Dan bas berada kat tingkat bawah...

5 Minit sebelum naik bas... Dah kena berada dalam bas... Bas bergerak tepat jam 10:50 pagi...

Aku dok dengan Jay Emm...

HH membuta kat depan... 

Layan view sepanjang perjalanan...

Done entry ini... Huh! Lap peluh jenuh nak terangkan satu satu... Supaya senang U'Ouls yang nak ke Tongli... Jangan jadi macam aku... Bodoh tak abis... Ha Ha Ha...

Good Luck ye!


BERSAMBUNG...

35 comments:

  1. Dah baca entry sebelumnya barulah faham. Jangan salahkan diri SS, biasalah manusia buat silap. Lagipun travel kena ada drama, kalau xde drama x best. Apa pun, tahniah dapat settlekan masalah walau terpaksa berbahasa ayam itik

    ReplyDelete
  2. Aduhaiiiii*kesat peluh* penat nya ikut SS, HH dan JM jenjalan kat suzhou akhirnya dapat juga pergi Tongli. Ok kita teruskan perjalanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tisu mana tisu... mintak selai... he he he

      Delete
  3. Ini baru boleh tabik..semua info lengkap dan mudah

    ReplyDelete
  4. Time travel selalu jadi bodonh alang atau bodoh tiang haha

    ReplyDelete
  5. Berjaya akhirnyaaaa....bengkak mata JM tu tak ilang lagi even nek bas dah ke Tongli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm tu mata sepet mak... bengkak tak bengkak sama jek... he he he...

      Delete
  6. Nanti kita tgk apa ada kat Tongli..yg sesat barat sumpah seranah tu..kalo mak give-up balik makan maggi kt hotel je la..mrh punya pasal

    ReplyDelete
  7. Bravo.... clap2 ... dh ley bukak bekal dah...

    ReplyDelete
  8. JM pun refer blog yg sama..adeh!!

    ReplyDelete
  9. Info yg SS share baru sohih...step by step kalau x paham jgk sila ikut pakej 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu tak paham gak... sila undur... ha ha ha

      Delete
  10. Replies
    1. kadang kitab busuk tu.... sendiri buat... sendiri lupa... ha ha ha

      Delete
  11. X sabo nak tahu ada apa la kat Tongli tu kih kih kih *stmt minta penampo

    ReplyDelete
  12. Tapi lawoo sistem bus kat sana.. scan tiket, ruang menunggu selesa, design bangunan lawooo.. barulah ramai selesa nak menggunakan kenderaan awam ni

    ReplyDelete
  13. ok still blur. cari prev entry first lah

    ReplyDelete
  14. tapi ye lah gitu lah sepatutnya... nyatakan sumber lah copy dari mana and attach lah link official website.

    so orang boleh double chek info yang latest...

    ReplyDelete
  15. lega tengok uolls dalam bas...dpt rasakan letih berkejar ke sana sini..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...