Wednesday, 5 July 2017

Gadget : Tips cara simpan gambar lama

Aku saje selongkar lemari arwah Bonda... Nengok nengok banyak gambar lama... Dalam family.. Aku je yang suka simpan gambar kenangan keluarga... Gambar nenda dan kaum kerabat sejak tahun 1930 pon masih aku simpan... Sayang kalu buang...

Aku ni photographer tak bertauliah untuk family... Tapi... Banyaklah gambar yang aku rakam sering dijadikan rujukan untuk family... Aku memang minat photography... Mula bermain camera SLR sejak umur 12 tahun...

Kalu ada masa... Aku try repair balik gambar lama untuk kelihatan baru... Tapi keja keja mengedit gambar lama ni amik masa yang agak lama... Dulu rajin... Sekarang dah malas... He He He...

Ehh... Panjang pulak mukadimah... Jom... Aku nak kongsi resepi cara aku simpan gambar lama... He He He...

Bahan yang diperlukan untuk menumis... He He He... Gambar lama... Laminate Pouch... Pembaris... Pemotong curves... Pisau... Cutter Board... Pemotong curves tu untuk buat lekuk kat tepi... Harga sebijik 4 hengget jek... Tak nak pon tak pe... 

Laminate Pouch ni adalah bahan wajib dalam resepi simpan gambar lama... He He He... U'Ouls boleh beli kat Popular Book Store dengan harga runcit RM 7.50... Kalu jadi members boleh dapat diskaun... 100 pieces bersaiz 2R... Nak besar lagi pon ada... Ikut U'Ouls laa...

Bila dah ada Laminate Pouch mesti nak kena ada mesin Laminate betul tak? Nak beli mesin Laminate tu mesti berdentum jugak harga kan? Ada yang cecah ratusan hengget... Tapi kalu nak murah boleh beli kat Shoppe dengan harga serendah 70 henget... Kalu nak free... Kaw curik curik lah pakai company punya... Kalu kantoi... Sendiri tanggung... Ha Ha Ha...

TAPI...

Kalu rasa tak nak bazir duit... Bolehlah ikut cara aku ni... Cara macamana? Panaskan minyak dalam kuali ke? Keh Keh Keh...

TIDAK!

Aku guna setrika je ye Aci... Ha Ha Ha... Jimat! Hasilnya lebih kurang sama jek kaw pakai mesin Laminate tu... Janji lekat...

Lekatkan gambar dalam laminate pouch tu... Letakkan laminate pouch kat permukaan rata pada iron board... Make sure rata eh... Tekap Laminate Pouch beralaskan kain... Tekap kuat eh... Jangan gosok pulak... Tekap dalam beberapa saat jek... Jangan berjam pulak... Sebab... Laminate Pouch tu senang melekat kalu setrika kaw cukup panas... 

Ginilah hasilnya... Kalu nak lebih impact... Masa tengah panas tu... Kaw selit kejap kat buku tebal... Biarkan beberapa saat... Keluarkan... Memang Laminate Pouch kaw tu rata lebih kurang macam kaw guna mesin Laminate... Tak ada bubble pon... Ikutlah kretiviti sendiri ye Aci... He He He...

Selamat mencuba resepi ini... Resepi memikat diri sendiri... Diri sendiri sendiri aje... Bukan diri orang lain... Orang lain lantak kaw lah berdiri di atas kaki sendiri... He He He...


- XOXO -

31 comments:

  1. thanks for the tips...blik nnti nak selongkar gak album lama...nak buat cmni jugak utk simpan semua memori dulu....thanks sgt sgt yea...kt tesco hr tu ada offer laminating mechine, rasanya dalam 90-110, dah lpa harganya...

    ReplyDelete
  2. Wah camtu ghupanya yek...a tak terfikir pun boleh laminate gambar supaya cantik dan tahan lama...*korek-korek album lama* Toche... nak cuba buat le nanti.....sayang gambor lama-lama tu boleh buat galeri...hehehe

    ReplyDelete
  3. Perkongsian yang ohsem.. Selamatlah gambar-gambar lama lepas ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila ditenung kat board akan mengamit memory.. cewah! Ha ha ha

      Delete
  4. Thn 1930? Sama tahun dgn usia mee bandung abu bakar hanipah ��

    ReplyDelete
  5. SS pandai ambik gambo..tahu angle mana yg cantik

    ReplyDelete
  6. Bahan2 utk buat resipi ni senang d cari lagi mudah dari resipi nasi goreng kampung heheeh

    ReplyDelete
  7. Pasni x perlu curik guna mesin laminate kat opis dah keh keh keh

    ReplyDelete
  8. Terbaik tips ni... Murah dan cepat sekali.. hehe.. Mummy ni paper laminated byk, nak buat je malas.. hahaha 😝😝

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab setengah org fikir kena ada mesin... padahal kena hijack dgn streka jek... he he he...

      Delete
  9. gambar2 lama dah tenggelam masa banjir besar 2014 lalu. sedih sgt2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. X pe abam kie... cipta kenangan baru...

      Delete
  10. boleh tiru idea SS ni..guna seterika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis la mesin laminate x laku... hi hi hi

      Delete
  11. menarik idea ni..cantik dan siap ada caption lagi.boleh tunjuk kat anak cucu

    ReplyDelete
  12. Wahhhhh...Menarik sangat ni SS.. Tak pernah terfikir pun boleh buat laminate manual macam ni. Sukalah tip SS ni. Mohon tips lagi. Hahaha. >__<

    ReplyDelete
  13. Ntah mana la perginya gambar SA lama- lama dulu

    ReplyDelete
  14. Bab2 hijack mmg ko expect...

    ReplyDelete
  15. Thanks for the tips, kak! Tak pernah terfikir pun nak cuba laminate pakai iron.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...