Monday, 19 June 2017

Kembara Jakarta - Monumen Nasional

Entry sebelum boleh jolok SINI...


Yeahhhhh! Hari ni masuk hari ke tiga aku, HH dan Jay Emm di Jakarta! Bangun pagi memasing dengan muka ceria tak sabar nak ukur jalan...

Hari ni We'Ouls pakai t-shirt sedondon warna biru... Beli kat Bogor semalam... He He He... Selalunya... Badan aku ni elergi sepi kalu pakai baju baru yang tak basuh ni... Tapi... Tidak pada t-shirt Bogor... Trust me... Berbaloi beli t-shirt ni... Dah la murah... Material t-shirtnya berkualiti... Tebal dan selesa dipakai... Jadi silalah beli bila U'Ouls terjah Bogor ye...

Jom breakfast... Sempat lagi merembat food kat sini untuk bekalan sepanjang jalan... Pedulik! Ha Ha Ha...

Tujuan bangun awal pagi sebab nak ke Monumen Nasional atau ringkasnya MONAS... MONAS ni adalah tempat wajib kaw jejaki bila dah sampai Jakarta... Sebab... Kat sinilah kaw berpeluang nak tengok pemandangan Jakarta dengan lebih luas...

Dari Hotel nak ke MONAS just jalan kaki aje... Senang... Bukan jauh pon... Disebabkan hari ini hari Ahad... Jadi jalan ke MONAS ditutup untuk sebarang kenderaan... Kaw boleh jalan sambil guling guling atas jalan ye Aci... Ha Ha Ha...

Sampai aje MONAS.... Wahhhh! Ramainya umat manusia... Nak kiamat ke nih? Keh Keh Keh... Hadoiii lahhhh... Aku rengsa betul orang reramai camni... Sana orang sini orang... Orang dah nak sama banyak dengan rumput... Kalulah kepala orang orang tu semua boleh ku pijak macam aku pijak rumput kan ke bagus... Matikkkkk! He He He...

MONAS di kejauhan...

Memang jenuh lah nak menapak dari pintu pagar depan sampai ke MONAS tu... Memang agak lecak ketiak... Ha Ha Ha...

Amekkkk kawww... Bebaris orang beratur nak masuk MONAS... Ini kat luar baru nak beli tiket ok...

Sampai kat kaunter tiket... Beratur lagikkkkk! Hadoiiii... Sesak giler...

Tiket ada 2 jenis... Satu sampai Puncak... Satu lagi sampai Cawan atau Goblet je... 

Tiket sampai Puncak... IDR 10,000.00 seorang dewasa... Kanak kanak IDR 2,000.00... Mahasiswa IDR 5,000.00... 

Tiket sampai Cawan atau Goblet... IDR 5,000.00 seorang dewasa... Kanak kanak IDR 2,000.00... Mahasiswa IDR 5,000.00... 

Aku pilih untuk naik Puncak dan jugak Cawan... So... Total kena bayar adalah IDR 15,000.00 seorang... 

Tiket dalam bentuk Kartu... So... Kena bayar deposit sebanyak IDR 10,000.00... Nak claim kena pegi kat kaunter tiket yang sama... Ngertik???

Tapi... Aku malas nak claim... Sebab... Aku keluar ikut jalan lain... Kang berpusing dan kena menapak jauh untuk ke kaunter tiket lagi... So... Aku burn je IDR 10,000.00 tu... Malas!

Dah beli tiket... Kena pulak beratur lagi ke terowong bawah tanah menuju ke MONAS pulak... Panas giler dalam tu... Adesss...

Masa tengah beratur dalam terowong tu... Adalah satu minah Indo ni... Dia dengan anak dia... Macam baru lepas joging jek... Dengan seluar track dan peluh bacin... Jenis tak reti beratur dan nak potong barisan... Macam kaw sorang je nak naik! 

Dia ingat We'Ouls ni batu ke hape ekkk... Kalu aku ni batu... Dah lama badan kaw tu aku rejam sebab kaw biadap... Suka suki nenek kawwww jek nak motong barisan... Tu lahhh... Kecik kecik tak nak motong gotah... Dah tua motong barisan pulakk... Ehhh... Apa aku merepek nih... He He He...

Dia try nak motong depan HH... Haaaa... Apa lagi kena tempek setepek kat muka dia... HH halau dia beratur belakang... Padan muka! Rasainnn lorrr... 

Sampai kat sini stuck...

Aku hangin betul dengan sistem tiket kat sini... Nak melepasi penghadang tu... Tetiba... Kena masuk ikut umur pulak! Kanak kanak kat lorong tengah... Dewasa kat lorong kanan sekali... Tak ke haram jadah????

Heeelooooo! Orang dah beratur panjang... Kaw nak suruh ikut parat umur pulak... Tak ke keparat namanya? Nak masuk je pon... Patutnya mana mana pon boleh masuk... Hadoiii... Abis kalu orang kerdil kaw nak suruh dia beratur tengah ke tepi? Ke nak suruh tunjuk kad pengenalan???? 

Dah alang alang ikut umur... Apsal kaw tak buat pintu masuk ikut jantina je? Laki kiri... Pompuan tengah... Pondan???? Bukak kainnnnn! Kah Kah Kah... Bangang nak mampos! Sakit polakkkk hati aku nih... Haishhhh...

Dah melepasi pintu masuk... Kena naik atas balik... Makkkk aihhhh... 

HH dah MONAS... He He He...

Dah sampai MONAS... Kena masuk dalam pulak... Then naik tangga untuk ke pintu luar...

Museum Sejarah Nasional katanya...

Amik kawwwww... Beratur lagi untuk naik lift pulak... Liftnya satu... Orangnya beribu... Kaw rasa? Aci dah rasa menyesal sekarang... Rasa nak balik! Ha Ha Ha... Kalu boleh avoid weekend datang sini...

HH dan Jay Emm berdiri beratur... Aku dok tepi... Malas... Dan kaki aku memang tak boleh berdiri lama...

Masa si Jay Emm dengan HH beratur tu... Dari jauh aku dok perhati je dorang berdua ni dok soksek bergosip sesama sendiri... Aku pon datang... Aku tanya "Borak apa?"... Kepoh nak tahu... He He He... Jay Emm cakap "Kat sini ada Belangkas"... Aku "Belangkas?"... Jay Emm "Shhhh! Slow skit kang dorang dengar"... Aku "Sape????"... 

Jay Emm pon tunjuklah sorang lelaki dan pompuan yang dah berumur umor dekat 50 kot... Pakai baju macam baru lepas joging jek... Dengan peluh bacin... Dok berpelok pelok macam dunia ni mak bapak kaw yang punya... Langsung tak ada rasa kemaluan... Ehhhh... Malu... He He He... Cara pelok tu... Agak menghairahkan... Aku rasa macam nak kasi katil kat dorang ni... Keh Keh Keh...

Pemandangan sekitar...

Masa tengah beratur tu jugak... Memacam gelagat manusia aku dapat tengok... Ada rombongan tah dari mana... Semuanya warga tua... Turun turun bas... Tetiba nak memotong barisan... Nak terus terjah ke lift! Wahhhh! Wahhhh! Senang naaa idop kaw... Tahulah kaw warga tua... Tapi kaw bukan VVIP! Ramai lagi orang tua yang dah lama berbaris... 

Ada sorang pakcik yang dah lama beratur ni... Menjerit kat situ... Tak benarkan rombongan tadi potong barisan... Then.. Barulah staff kat situ muncul bawak pembesar suara... Halau dorang ke belakang... Itu pon ada yang degil kononnya kata "Saya ikut rombongan!"... Ehhh... Ada orang kesah ke kaw ikut rombongan ke... Lombongan ke... Serombong kapal keee... Kaw kena beratur jugak ok... Adehhh lahh... Dah tua tua nak meninggal pon masih tak ada sivik... 

Apa pandang pandang???? Ada hutang???? Baju tuuuu... Bajuuu tuuu... Dah lah kaler kuning! Ha Ha Ha...

Akhirnyaaaaa... Setelah tunggu berjam jam lamanya... Dapat jugak naik lift... Penjaga lift yang berbaju batik tu...

Aku naik MONAS yang paling atas sekali... Apsal berkerut muka Jay Emm tu? He He He...

Teropong apa tu Yunk? Menteri Pasola berak ke? He He He...

Indahnya Jakarta ni... Dapat tengok betapa luasnya Jakarta... Inilah Jakarta!

Nak turun kena beratur lagi... Tapi... Tak lah sepanjang macam kat bawah... Sebelum turun... Aku singgah kat Cawan pulak...

Lepak kat sini... Peace yooo!

Dari sudut ni nampak Masjid Istiqlal...

Berpiknik kat Cawan... Jay Emm kupas limau yang dirembat kat Hotel tadi... Sedap... Manis! Keh Keh Keh...

Kat MONAS ni... Ada tangga... Tapi kat tingkat bawah aje... Itu pon untuk turun bukan untuk naik... Kalu nak naik tak ada pilihan kecuali lift...

Sepanjang aku spend masa lebih 3 jam kat MONAS ni... Dari dalam MONAS hingga ke pintu pagar luar... Aku riki riki jugak keliling... Kot ada jual fridge magnet... Harammmm tak deeee... Hadoiiii... Nape lah susah sangat nak dapatkan fridge magnet Jakarta ni ehhh... Adehhhh....

Lepas keluar aje dari MONAS ni... Aku plan nak solat kat Masjid Istiqlal... Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...


BERSAMBUNG...

22 comments:

  1. Sakan bercumbuan gitu.. kejap pompuan peluk dr blakang sambil gesel2lan kejap kang lelaki lak kat belakang eh pun sama sondol2lan .. pitam..

    ReplyDelete
  2. adoi yai SS..x masuk rasa rugi, nak masuk kena beratur lama mengalahkan nak beli tiket konsert justin bibir. Kalau saya sorang mau tak masuk. lama macam nonton sinetron

    ReplyDelete
  3. terhibur betul baca entry SS. hilang stress duka lara nestapa musafir di aidilfitri

    ReplyDelete
  4. selamat berpuasa SS..sihat ke tu?

    ReplyDelete
  5. Lame benor rasenya tak singgah sini.. dah nak habis puasa dah... selamat berpuasa SS... gws ~

    ReplyDelete
  6. Awat ramai sangat orang tu ? Memang monas menjadi tumpuan orang Indo kah siap baru balik jogging pun singgah

    ReplyDelete
  7. Sabor je lah.. macam tadak sistem je... belecak baju cam ni

    ReplyDelete
  8. Tapi sayang..... *lupa lirik pulak*

    ReplyDelete
  9. Bila ingat balik kita 'curi' bekalan semasa breakfast tu lawak!

    ReplyDelete
  10. Setuju! Tshirt Bogor mmg kualiti..tebal, murah..x rugi la JM borong ri tu

    ReplyDelete
  11. Mmg ramai gile org! Teringin tul nak tahu apa yg best bila naik menara monas tu...penat gila kot beratur almost 2 hours baru sampai turn..gigih! Sekali dah naik x sampai 10 min dah lari turun! Frust!

    ReplyDelete
  12. Sistem tiket dan palang tu mmg kena maki! Hadoi..menyusahkan! tau

    ReplyDelete
  13. Best oo tgk wayang berpelok tu...melekat! Dah x ada ruang..si pompuan bergayut je dgn sang lelaki..kita punya la panas berkipas..dorang sedap dok madu asmara

    ReplyDelete
  14. Bila ingat blk mmg hazab la beratur nak naik menara monas tu...cukup la sekali..serik!

    ReplyDelete
  15. Ada org tu x suka warna kuning 😜

    ReplyDelete
  16. monas ni akak tengok dari jauh je..tak singgah pung.

    ReplyDelete
  17. Yang baju kuning tu...kecik-kecik dah ada hutang :D

    Gigih sungguh mereka yang sanggup bersesak-sesak macam tu semata-mata nak tengok kota Jakarta dari atas.

    ReplyDelete
  18. ya Allah ramainya manusia, kalau sayalah, tak jejak tempat tu punya...

    serabut!

    ReplyDelete
  19. ramai orang bermaksud, ramai orang nak tahu pasal sejarah indonesia...bagus2

    ReplyDelete
  20. SS..dah dapat souvenir!thanks tau.

    ReplyDelete
  21. Selamat hari Raya, maaf zahir dan batin , SS <3

    ReplyDelete
  22. ramainya umat..lifnya satu saje..huhu..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...