Monday, 22 May 2017

Kembara Gadget - DZ09 Watch

Bebaru ni... Mood aku agak merundum... Tapi... Untuk cepat cool... Aku kena ada manisan! Keh Keh Keh... 

Aku ada nengok orang dok sibuk pasal nyoping kat Shopee... Jadi aku pon godeh ler kejadah apa Shopee tu...

Bukak bukak je website tu... Ehhh... Murahnyaaaaaaaaaaaaaaa... So... Adalah beberapa item yang menjadi pojaaan hati aku...

Belek punya belek... Aku pon cakap kat HH "Aku nak beli jam lah!"... HH pon tengok sebelah mata... HH cakap gini "Why don't u buy original iWatch"... Aku tanya "Why?... Nape pulak?"... HH jawap "Ko tu bukannya boleh pakai gadget tak original nanti cepat rosak! Mulalah ko nak membaran"... Ha Ha Ha... Aku kata "Tak mahu lah! Aku just nak saje saje jek... Jam ni baru 30 henget... iWatch seribu lebih ok! Aku just nak main main jek dengan jam tu"... HH malas dah nak layan aku... Click click click bayar! Keh Keh Keh...

Kat Shopee tu... Sama jek macam online shopping yang lain... Ada ramai seller... Tapi... Carilah trusted seller ye... Cuma kalu seller ada simpan banyak stock... Maka cepat lah barang kaw sampai... Kalu tak... Kena lah tunggu... 

Dari review komen orang yang aku baca... Ada yang barangnya amik masa lama... Lebih dari shipping date yang seller berikan... So... Pada aku lah... Nak cepat... Kaw nengok yang seller ada letak situ "ready stock"... So... Baru U'Ouls proceed beli untuk elak menunggu lama... 

Dan kat Shopee ni... U'ouls boleh direct chatting dengan seller... Pada aku agak mudahlah kalu boleh bercakap sendiri dengan seller...

Ok... Malas nak bebel panjang... Mehhh kita tengok... Jam gula gula aku nih... He He He... Aku panggil jam DZ09 sebagai jam gula gula sebab... Aku tak put high expectation sangat pon... Dapat satu dua function pon pada aku dah kira ok... Kaw nak harap apa? Setanding iWatch ke? Keh Keh Keh...

Meh sini aku tepek ayat manis jubur masam seller... Ha Ha Ha... "The best quality ever! Highest quality lowest price!!" Katanya... Well... Apa yang kaw nak harap dengan harga jam RM 32.50 ye Aci??? Nothing to hopes... Haramkan dirimu mempercayai kata manis seller 100% ye Aci... Kalu tak... Kemurungan laa kaw nanges esak esak macam kena tipu dengan pakwe makwe... Kah Kah Kah...


Crazy sales!!! offer for 2 days only RM33.xx Will ship within 1-2 days!! You have our Promise!! Ready stock!! Free shipping!!! Latest version compatible with Android and iPhone!! (Push notifications support only Android) The best quality ever! Highest quality lowest price!! Strong Bluetooth connection! Battery last longer good Quality! We sell only best quality products! 【Ready Stock 】Smart Watch Bluetooth sim card Package: ✔1 x Smart Watch ✔1 x Removable 370mah Lithium polymer battery ✔1 x USB Cable ✔1 x English & Chinese Manual Frequency: GSM 850/900/1800/1900 MHz Bluetooth: Bluetooth 3.0 Languages: English Functions: Bluetooth Dialer, Contacts, Call Reminder, Analog Clock display, Anti-loss, Pedometer, Sleep Monitor, Sedentary Reminder, Calendar, Camera, Alarm, Calculator, Voice Recorder, Audio Player. Battery: 380 mAh Talk Time: 3 Hours Standby Time: 180 Hours SMS: Support Sim card: Support Memory card: Support up to 32gb USB Port: Mini USB 5pin interface Color: Gold / Silver/ Black Size: 43.5*40*11.8 (mm)

Masa aku dapat jam ni... Semua dalam keadaan baik... Yes... Seller mengotakan janji "Will ship within 1-2 days!! You have our Promise!!"... Ini memang tip top U'Ouls! Luckly... Aku dapat jam ni sebelum aku keluar pegi travel... Kalu tak... Terhelo helo laaa kaw kat luar pagar... Aku tak de kat rumah... Ha Ha Ha...

Nampak gaya mutu keunggulan kan jam gula gula aku ni... Keh Keh Keh...

Bukak kotak... Ehhh... Nape ada dot hitam pada kotak? Sahhhh! Aku dapat jam kaler hitam... Padahal aku request Silver... Haiyaaaaaaaaa...

Ok... Dah salah kaler... Aku ok lagi... Tak pe lah... Hitam pon hitam lah... Sebab.. Biasanya... Untuk gadget.. Aku lebih suka putih silver... Aku tak suka warna gelap... Aku bukan jenis manusia yang boleh sorok kekotoran lama lama ye Aci... Aku cepat elegi sepi... Kalu dah zahirnya kotoran itu terlihat... Kesucian terlindung juaaaaaaa... Ehhhh! Apa yang aku merepekkkk nih... Haaa itu laguuuu... Ha Ha Ha....

Next... 

Menarik sebab boleh tukar tukar skrin jam... Boleh pilih 3 jenis skrin... 

Yang best tu... Boleh buat call... Boleh SMS... Sound dia ok... Boleh connect dengan handphone tapi kena download apps dulu... Kalu U'ouls pengguna Android... Mungkin boleh main lebih... Macam aku ni pengguna iPhone... So agak terbatas... Ha Ha Ha...

Nak charge cucuk tepi jek... Rasa macam kelakar... Sebenarnya memang kelakar pun aku pakai jam ni... Sebab size dia besar dabak... Sedangkan tangan aku kecik jek... Umpama aku mengusung jam dinding lekat kat tangan... Atau zaman 4U2C gantung CD kat leher... Keh Keh Keh... Hadoiiii laaa...

Masalah aku yang seterusnya adalah... Aku tak boleh cucuk Cable yang dibekalkan untuk charge jam gula gula aku ni...

Bila dah cable tak boleh guna... So... Aku ingat nak return and refund jek kat seller... Dah nak proceed... Dah taip komplen... Dah nak petik "Request for Return/Refund"... Tapi... Aku teringat aku ada cable yang sama macam yang dibekalkan... Aku pon test... Ehhh... Pakai cable lain boleh pulak... Dan yang pelik tu... Cable yang dibekalkan tu boleh pulak charge kat gadget lain... So... Salah cable ke salah jam? Ke bapak Sazali yang bersalah sebab mendidik Sazali membabi buta? Ha Ha Ha...

Gini ler rupe dalaman jam gula gula aku ni... Masukkan sim card... Masukkan memori card... Dan beteri dia kecik jek...

Next day... Masalah lain pulak... Bila masuk memory card... Langsung tak boleh detect... What to expect kan??? He He He... Dan... Bila dah kerap bukak tutup penutup jam... Lelama longar... Dah tak dara... Dah habis madu sepah ku buang... Rasa macam nak buang ke tong sampah dah nih... Kih Kih Kih...


Aku fikir nak cuba sekali lagi return/refund... Bila masuk Web Shopee... Function "Request for Return/Refund" dah tak deeeeeeeeeeeee! Apa jenis system kahhhh ini? Bila aku baca balik term... Hurmmmm... Ampehhh... Tak boleh return dah... Aikkk Sabtu dapat... Isnin dah tak boleh claim dah? Logiknya... Manalah aku sempat nak check dan jangka semua ok ke tak... Kejam bebeno term refund tu... Adehhh... Apa pon tak boleh... Kuar button Rate jek... Nak Rate apa???????????

Oklah... Sekian saja pengalaman pertama aku nyoping barang kat Shopee... Boboiiiiii....

45 comments:

  1. kata kawan kat Shopee byk barangan dari China...erkkk maap nooo...bukan salah Sazali...ehh salah bapak Sazali hahaha tipah tertipu sudahhh...larikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk pengetahuan cik adik sayang... Barangan dari China memang ada kategori kualitinya sendiri... Kalu kita memang pi China shopping... Banyak barangnya jauh lebih baik dari barang Malaysia ok... Cuma... Barang yang import dari China campak ke Malaysia ni agaknya gred paling last kot... Tu sebab tak de kualiti...

      Delete
  2. "Lelama longgar, dah tak dara" Hahaha! Lawaklah SS ni. Adoi lah. Haha. Dah tu, terpaksa simpan jela jam gula-gula ni.. huhu..

    Siqah pernah sekali je shopping kat Shopee. Beli casing phone je. Hee. Okay je barangnya. Mujur.. hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buek camno asik bukak tutup jek.. Lama lama lemau ye dik non... Keh Keh Keh...

      Delete
  3. Baru belajaq soping shopee? Garu pala...alamat gua mana ni? hehe

    ReplyDelete
  4. Mak prefer lazada! Shoppe shipping cost tak include..lazada byk yg include..terbuang la jgk rm32 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS adalah antara orang terawal nyoping di Lazada sejak diperkenalkan ye mak... Dulu Lazada tu... Lebih kurang hampeh je macam Shopee.. Seyes! Sekarang ni je system dia banyak improve...

      Delete
  5. Setuju dgn HH..SS geng iphone nih..mana buleh pakai yg made in jamban!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak! Bila dah guna ipong x nak dah yg lain tau ..seyes! Mmg berbaloi 😬

      Delete
    2. Sebenornya Mak... SS saje je beli... Just nak nengok teknologi... Part kejakunan bila boleh buat call... Ha Ha Ha..

      Delete
  6. Benda paling best soping online adalah henbag! Tp jam rm12 beli kt lazada yg ada world map tu tahan sampai skrg..not bad bateri dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula ingat nak beli kat lazada... Tapi sebab nak NGETEST Shopee... So beli kat Shopee...

      Delete
  7. Tangan kecik jam beso mmg sesuai jam tu utk JM sbb tgn i beso tp bila tgk banyak sgt prob x jadi 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah laaa... Jay Emm tak sesuai... Tangan beso? Baik lekat jam dinding jek... he he he...

      Delete
  8. Mcm nyesal pun ada bila beli minta lain dpt lain cable prob adeh! Murah tu murah tp still x baloi kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu SS cakap... Jangan menaruh harapan zaiton sameon...

      Delete
  9. Ada gak godek2 nk beli face mask kat shopee ni harga rm1 tp bila tgk range kos penghantaran rm2 ke rm10 depends on lokasi bukan free dah tu harga sebenar bulan rm1 laaa hurmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh... Kena tengok Shipping free... Try laa dulu...

      Delete
  10. Rasanya lebih suka kepada lazada dari shoppe ni

    ReplyDelete
  11. Ahakssss bila dah dok godek byk kali 'dara' hilang laaaa 😜

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Nasib bukan amran penarek becha.... he he he

      Delete
  13. hahaha muka ade senyum bila bila ini statement laaa ;)

    ReplyDelete
  14. terjebak jugak shopping kat sini yerk

    ReplyDelete
  15. selalu pi lazada, nile , kdang-kadang poplook, groupon yg kini dah tukau wajah ;)

    ReplyDelete
  16. salam Ramadhan yer ;) in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ramadhan juga untuk cik bunga...

      Delete
  17. SS;

    Hahahahahhaa ... itulah malas nak beli benda benda murah nih ! Bukan apa, tapi sakit hati hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi SS beli brg mahal pon rosak jugak... Senang citer... Barang sekarang nasib nasib dpt yang baik... Selebihnya... Kita ni jadi tikos makmal... Jadi RND dorang buat ngetest..

      Delete
  18. kene beli yang baru ler nampaknyer tu..hehehe

    ReplyDelete
  19. oo dia ada connect to wifi la ya. canggih benda2 sekarang ni

    ReplyDelete
  20. Adoi.. Tak pernah tak senyum baca entry SS nie walaupun sesekali je menjenguk.. Mesti ada yang buatkan sha tersenyum.. kadang terketawa sensorang.. Nampak gayanya SS kena gak beli yang mahal tu.. barulah puas hatikan..

    ReplyDelete
  21. x minat sgt shopping kat shoppee ni.. website x menarik.. hahah

    ReplyDelete
  22. belum terjebak dengan shoppee.. nasib la kan bila beli barang murah macam tu

    ReplyDelete
  23. Intro macam iklan promo shopee,tapi rupanya idok..haha. sabar jelah SS. Takde rezeki rm30 tu. jam gula-gula janji manismu sahaja

    ReplyDelete
  24. tangan saya lagi kecik dari SS..kalau pakai mau nampak cam bawak jam kat Dataran kot.

    ReplyDelete
  25. kacak jugak rupanya, cuma manisnye tiada...hehehe....

    ReplyDelete
  26. Dah beli juga tapi dah jual kat anak buah murah murah...senang dia nak cakap telefon waktu bawa moto sebab boleh loudspeaker

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...