Wednesday, 15 March 2017

Kembara Jakarta - Taman Topi

Entry sebelum boleh jenguk kat SINI...


Sebelum keluar dari Kebon Raya Bogor... Aku sempatlah pekena kopi dulu... Boleh pulak ngam ngam aku tengah lepak tu... Hujan pon turun.,.. Ehhh... Dah macam Hindustan pulak... Ha Ha Ha... 

Nasib baik lah hujan tak turun waktu aku tengah ronda dengan basikal... Memang syukur sangat... Kalu tak mesti basah basahnya rambut ku basahnya asmara kita... Keh Keh Keh...

Dah puas rehat... Hujan pon dah berhenti... We'ouls pon gerak balik ke Stasiun Bogor semula... Memang senang naik angkotan... Tanya supir dulu eh sebelum naik...

Perjalanan pergi tak sama dengan perjalanan balik... Walaupun jalan jam banget... Tapi... Angkutan tak banyak berhenti amek penumpang,.. Direct je ke Stasiun Bogor...

Dah alang alang aku memang nak spend seharian kat Bogor ni... Jom kita ke Taman Topi... Aku dah tak tahan nak terkencing... Keh Keh Keh...

Mari masuk! Kita tengok apa yang ada di Taman Topi ini... Nak masuk Taman Topi ni free jek... 
Inilah Kapten Muslihat yang ganteng... He He He...

Pada aku... Taman Topi ni... Biasa biasa aje... Tapi... Pada orang Indonesia... Mungkin dah cukup gah untuk bersantai bersama keluarga....

Sebenarnya... Dalam Taman Topi ini... Ada Taman Ade Irma Suryani... Irma Suryani ek... Bukan Lisa Surihani... Lisa Surihani tu bininya si Yusry... Sejak kahwin dah jadi Lisa Surirumah... Ha Ha Ha...

Kalu nak masuk Taman Ade Irma Suryani ni kena bayar... Aku pon tak berapa nak ingat berapa Entrance Fee yang dikenakan... HH ajak aku masuk... Tapi... Aku malas... Aku just sightseeing kat luar jek...

Dan untuk pengetahuan U'ouls... Bogor ni memang banyak Taman Rekreasi atau Theme Park untuk tujuan santai atau adventures... Boleh je nak terjah sendiri... Lagi jimat poket... Macamana cara nak pergi tu U'ouls study sendiri laa ye... He He He....

Bangunan bentuk topi...

Satu lagi topi...

Gerai makan pon ada kat sini... Ada Ice Cream Durian.... Tapi... Aku malas nak beli... Kang aku kena marah! 

Aku sebenarnya dah kebuluran lapor... Nasib baik kat Taman Topi ni ada Restoran Nasi Padang... Hanya Nasi Padang je aku boleh telan... Lelain aku tak berani nak cuba... Takut tak halal...

Unik kan Restoran Nasi Padang ni... 

Seperti biasa... Memacam lauk ada... Pilihlah mana kaw suka

Muka HH dah macam busuk jek... Keh Keh Keh...

Air teh segelas besar tu free ye... Tu jek lauk aku... Simple jek... Daging dendeng yang rangup.. Tapi ikan tu keras melantun... Sehingga hari ni tak pernah lagi aku jumpa ikan masakan Padang yang lembut...  Semua keras tahap lempor dinding... Dinding pon pecah! Nasib tak tercabut gusi aku! Apa nak buat... Telan je laa ye Aci... Jangan banyak sogeh... He He He..

Total aku makan bertiga kat sini IDR 86,000.00... Lebih kurang RM 27.00... Huh!


BERSAMBUNG...

33 comments:

  1. RM9 seorang...nampak mcm air teh tu tak free jer...hihihi

    ReplyDelete
  2. seme bumbung bentuk topi ke....hehehe hujan erk kt taman bunga tu...kalu kayuh beskal dalam hujan...mmg kuyup la jawapnye...

    ReplyDelete
  3. SS kena pantang ais...bukan pantang tgk tp kena pantang minum..x leh minum nanti sakit2 badan..nanti JM ngan HH susah hati..janji tau..

    ReplyDelete
  4. Part paling best bila dah selesai mkn nasi padang tu..part yg mana? Tggu SS update 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Part tu Jay Emm paling hidup!

      Delete
  5. Rate IDR tinggi skrg matawang RM jatuh hhuhu tu sebab mkn lauk cenggitu jek RM27 bertiga

    ReplyDelete
  6. asyik nampak awek baju biru interprem

    ReplyDelete
  7. ayam goreng tu kaki kpop ke, eh..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah la jea... adik beradik ayam gudek agaknya... kah kah kah

      Delete
  8. SS;

    Sedapnya tgk daging dendeng tuh !!!!!!!!! Anyway, masakan padang nih kan tahan lama, sebab tuh ler ikan goreng dia keras hahahahaha

    Taman Topi ... itu jer ker? Tak ada apa apa pun????

    ReplyDelete
    Replies
    1. En Li... Tah apa laa dia letak dlm dlm lauk tu kan smpi tahan lama... He He He...

      Taman Topi tu mmg tak de mende.. Pi situ sbb nak makan... ha ha ha...

      Delete
  9. Sume bumbung bentuk topi rupanya... patut la nama taman nye kelakar.. hehe......

    ReplyDelete
  10. Indonesia dengan nasi padang mmg x leh pisahkan...mmg pilihan

    ReplyDelete
  11. Ni nk g shooting hindustan ke.gi kebon lah..gi tamanlah..ayoo aci

    ReplyDelete
  12. Sesedap mcmana nasi padang@minang..jenis beras dia mmg xleh blah..mcm thai jgk..mak kena bwk beras malaysia br rs sedap

    ReplyDelete
  13. Mahai jgk rm27..nk dkt saploh sorg

    ReplyDelete
  14. ooo..kena pantang ais..patotla takleh beli aiskrim durian..

    ReplyDelete
  15. Apa lah JM tengah ngendeng kat tempat lauk tu... hehehe

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...