Tuesday, 14 March 2017

Kembara Jakarta - Museum Zoologi Bogor

Entry sebelum boleh ngendap SINI...


"Dekkkkkk mahu ke manaaaaaaaaaa?"... He He He... Aku tak boleh lupa lawak yang satu si Dzawin dalam Maharajalawak Mega 2017 tu... Setiap kali dia sebut Dek mahu ke mana dalam loqhat jawa yang pekat tu... Mesti aku akan ingat moment moment aku berada di Indonesia... 

Orang Indonesia ni... Tak kiralah kat mana... Mostnya... Memang peramah... Tak kira muda atau tua... Mesti ada je yang akan tanya Dek dari mana? Dek nak ke mana? He He He... 

Ayuh ikut aku kita pusing lagi Kebon Raya Bogor... Tak banyak nak citer.. Layan gambar aje laa ye...

Biji pon ada Bank... Ha Ha Ha... Bank Biji katanya... Ha Ha Ha...Tak tahu laa biji apa...  Benih laaa kot... Adesss...

Aku tak masuk pon Bank Biji tu.. Malas! Ha Ha Ha... Dan aku terus ke Museum Zoologi Bogor... Parking basikal kat depan museum... 

Tak susah pon nak ke sini... Berdekatan dengan Bank Biji tadi...

Kalu nak ke sini bolehlah refer info ini... Tiada Entrance Fees dikena kan... FREE...

Sekali imbas dah macam National Museum Singapore pulak...

Tinggal rangka...

Ni Spiderman punya mak... Ha Ha Ha... Beso gilak... Ye ke? Macam Mak ketam ajar anak berjalan jek! He He He...

Ni sumbu punya Badak.... Ha Ha Ha... Hitam legam kaw... Nak putih... Pi makan Qu Puteh.... Ha Ha Ha...

Ni rangka Ikan Paus Biru... Panjangnya jejak 26 meter... Beratnya 6.39 KG... Ikan paus ni terdampor mampos kat Pameungpeuk Garut pada tahun 1916...

Ikan Paus Biru tu... Di angkut guna keretapi ke Bogor... Perjalanannya mengambil masa 44 hari ok! Wahhh! Ikan Paus pon mampu naik keretapi... Ha Ha Ha...

Sebenornya ada banyak lagi menda menda pelik kat sini dan punya sejarah tersendiri... Tapi aku malas nak citer banyak... U'ouls pegi sendiri lah ye... Rungkailah setiap misteri... Ha Ha Ha...

End up pegi Garden Shop...


BERSAMBUNG...

27 comments:

  1. Alahaiiii bank biji... betul pure ayat sungguh tu. Tu mesti macam-macam biji benih ada kut.... dah ada bank. Kaya sungguh biji sampaikan ada bank special untuk dia.


    44 hari hish hish keretapi tu jalan kaki kut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. menginap di Bogor yang sejuk?

      Delete
    2. kedai tas dan sepatu pun banyak kan?

      Delete
    3. Ayat paling rare.. Biji... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. Kedai tas dan sepatu? rarenya ayat.. ha ha ha... we'ouls shopping Tanah Abang jek...

      Delete
  2. Lepas ni boleh jadi ahli Sejarah la ea ? tukar propesyen... kikiki

    ReplyDelete
  3. Hari Libur tu hari apa dek???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari Libur tu public holiday yaa mbak...

      Delete
  4. Dek! Mahu ke mana? Mau ke kuburan....mau ikut 🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kapan mahu ke kuburan dekkk? Ha Ha Ha...

      Delete
  5. Glemer Dzawin keh keh keh..dlm flight menuju ke kuala lumpur..org sblh tanya 'dek mau ke manaaa? Waduh gila ka org ini..mau ke kuala lumpur pak 🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia pikir ada RnR di awan yaa mbak... ha ha ha....

      Delete
  6. Replies
    1. SS malas sebenornya... Kalu free ok ler... Bayo tak mo...

      Delete
  7. bestnya dapat pergi jalan2.. huhu

    ReplyDelete
  8. Ni mls tahap mana nih..pendeknya entry..

    ReplyDelete
  9. Kalo free takleh nk demand hebat2..

    ReplyDelete
  10. alaaa...apa kontot beno citer nye.

    citer lah lagi apa benda aneh kat muzeum tu.

    tak sempat nak pergi dah ni.

    hihihi.

    list yang ada pun dah panjang...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...