Sunday, 23 April 2017

Kembara Amsterdam - Transit Dubai

Entry sebelum boleh ngendap kat SINI...


Destinasi We'Ouls adalah transit di Dubai... Aku sempat layan citer pastu makan dan tidur sekejap... Akhirnya aku tiba di Dubai pada jam 23:59... Macam biasa kena jalani pemeriksaan kastam... 

Nasib baiklah flight landing kat Terminal A dan flight lepas ni pon di terminal yang sama... Jadi tak lah jauh aku menapak... Dan tak perlu naik Skyway train pon...

Monitor yang selalu temani aku...

Saturday, 22 April 2017

Kembara Amsterdam - Schiphol Airport

Entry sebelum boleh imbau kat SINI...


Sepanjang jalan ke Schiphol Airport aku memandang jendela train melihat keindahan di luar dengan sepuasnya... Pastinya kenangan terindah ini akan aku abadikan sepanjang hayat aku... Cewahhhh! Dah macam bersajak pulak aku nih... Ha Ha Ha...
* Sebut betul betul ye Schiphol dalam Dutch... Schiphol disebut Si Pol... Bukan Sip Pal... Si Pal (Sibal) tu dalam bahasa Korea adalah Fuck! Ha Ha Ha...

Sampai di Schiphol Airport... Aku terasa macam fobia dengan lift... Aku lebih rela naik escalator usung bag... Just takut escalator stuck... We'Ouls terus ke kaunter Emirates di Tingkat 1... Check-in bag... 

Masa pergi semua bag atas nama HH... Masa balik guna nama aku dan juga HH sebab berat dah lebih muatan... Berat maksimum free adalah 30 kg seorang...

Lepas check-in We'Ouls terpaksa jugak turun guna lift... Nasib baik tak apa apa... Kadang suspen juga sebab lift tu lembab... 

We'Ouls ke luar Schiphol Airport... Bergambar kat area situ... Masa keluar tu rasa nyaman pulak... Ada bunga tulip merah kembang mekar... Bila aku cium bunga tulip tu... Huh! Wanginya bunga tulip ni... Sedap sangat bau dia... Macam nak petik bawak balik... He He He...

Aku dan Schiphol Airport...

Friday, 21 April 2017

Kembara Amsterdam - Zaandam

Entry sebelum boleh gosok kat SINI...


Di Zaandam aku pergi semula ke tempat pagi tadi... Boleh baca SINI... Tadi pagi aku nak amik gambar Inntel Hotel tapi gelap pulak... So, now langit dah cerah...Beginilah rupa sekitar Inntel Hotel tu... Cantik kan? Macam rumah yang disusun... Pernah jugak aku usha harga untuk satu malam stay kat hotel ni tapi boleh tahan mahal...

Lawo kan? Macam rumah disusun susun...

Thursday, 20 April 2017

Kembara Amsterdam - Flower Market

Entry sebelum boleh perah kat SINI...


Destinasi seterusnya adalah Flower Market... Actually, aku tak berapa sure macamana nak ke Flower Market dari Westermrkt ni dengan tram... Then We'Ouls tanya orang yang ada kat tram stop tu... Orang kat situ kata just jalan kaki ke kiri dari tram stop Westermrkt ni... Jalan terus dan mesti jumpa  2 canel then baru ke kanan...

So, We'Ouls pon ikutlah guide yang diberi... Tiba kat satu tempat tu betul betul rumah orang... Kebetulan tuan rumah tu ada kat luar.... Then We'Ouls tanya soalan yang sama kat orang tu kat mana Flower Market tu... Dia guide terus lagi...

Sepanjang perjalanan kita akan jumpa bangunan seperti University Amsterdam, Lomography Embassy dan Braggiotti Gallery...

University Amsterdam