Monday, 27 March 2017

Kembara Cambodia - Supir terbaik di Siem Reap

Entry sebelum boleh mengarut kat SINI...


Sebelum aku ke Siem Reap... Jay Emm ada perkenalkan aku dengan sorang supir yang dia pernah hire masa pertama kali ke Siem Reap... Namanya Salim... Bukan Salim Iklim taw... Salim Iklim made in Terengganu dan tak de kena mengena dengan Mat Dan... Keh Keh Keh...

Jay Emm kenal Salim dah lama... Since tahun 2014... Entry Jay Emm yang berkongsi pengalaman kali pertama ke Siem Reap menjadi rujukan ramai untuk appoint Salim as driver... Dan alhamdulilah... Hingga sekarang ramai guna khidmat Salim ni... 

See... Nampak? Besar kan pahala kita jadi blogger bila penulisan kita mampu membuka rezeki berterusan dan memudahkan hidup orang lain? 

Sebenarnya.... Salim pon dah banyak kali tanya Jay Emm bila nak ke Siem Reap lagi... So... Inilah masa yang terbaik...

Disebabkan aku dapat good review tentang Salim... Jadi... Aku pon berminat nak appoint Salim untuk trip kali ini... Aku mintak Jay Emm deal sendiri dengan Salim.. Tanya tentang harga... Beri details flight dan sebagainya... Ada kisah menarik disebalik conversation antara Salim dan Jay Emm ni... Tapi... Aku akan kongsi dalam entry seterusnya... He He He...

Sepanjang aku appoint Salim ni... Aku dapati... Dia punya hati yang baik! Trust me... Service yang dia beri sebenarnya adalah lebih dari apa yang kaw bayar! Nak tahu kisahnya... U'ouls kena baca perjalanan aku hingga ke hujung... Nilailah sendiri... Hu Hu Hu...

Salim juga fasih berbahasa Melayu... Pernah berkerja di Malaysia... Insyallah tak ada masalah dari segi komunikasi...

Berminat????? Boleh contact dia sendiri eh... Memang cepat je dia balas kalu dia tak busy... Kadang kaw belum sempat message dia... Dia dah message kaw dulu... He He He...

Contact No : Whatsapp : +855 78 996 840

Harga Service :

USD 15.00 SEHARI untuk SATU Remork...
Kalu nak just Airport Transfer USD 5.00...

Mahal ke murah? He He He...

Inilah REMORK... Bentuk dia macam kereta kuda... Kuda tak de... Kuda dah pencen... Ganti motor... He He He...

Yang berdiri sebelah Jay Emm tu lah Salim... Sekali imbas... Muka Salim macam Dato Jamal Yunus... Kah Kah Kah... Setiap kali aku pandang Salim... Aku akan ingat tuala... Keh Keh Keh...


SEKIAN...

Friday, 17 March 2017

Kembara Cambodia - Siem Reap International Airport

Entry sebelum boleh petik di SINI...


Berat sungguh jari jemari ini nak teruskan kisah kembara di bumi Siem Reap ini... Dan mungkin saat ini diri aku makin dilupakan... Dan mungkin ada yang takut dan serik untuk meninggalkan jejak di Pondok Buruk ku ini di atas isu sebelum ini... Boleh baca isu tersebut di SINI...

Tak kisahlah si Dorsett Pink nak buat entry counterback ke pe... Yang penting aku dah tahu siapa sebenarnya si Dorsett Pink tu... Mesti dia terkejut beruk sebab aku tahu serba skit details pasal dia... Hoiiiii Dorsett Pink! Pesal kaw delete semua komen aku kat entry counterback kaw eh? Kaw tak boleh terima kebenaran ke? Hampir 20 komen aku, HH dan Jay Emm dalam entry tersebut kena delete! Dan kenapa kaw delete LINK tentang kaw fitnah family kaw sendiri pada entry tersebut? Kaw takut rahsia kaw bocor ke? Kaw takut orang tahu pembohongan kaw ke? Kaw ingat reader bodoh macam SILLY QUESTION kaw tu? Nasib baik aku sempat print screen! Hu Hu Hu...

Salah satu dari 20 komen balas aku dalam entry Counterback tersebut berbunyi begini "Akhir kata... Kaw boleh tulis apa saja untuk sedapkan hati kaw sendiri... Kaw boleh bina dongeng bahagia kaw di atas derita orang lain... Itu hak kaw... Hakikatnya... Aku nak kaw tahu... Sekali kaw jentik pasal family aku dengan satu soalan bodoh kaw tu... Berkali kaw cuba menegakkan benang basah... Berjuta kebenaran akan muncul di depan muka kaw kelak... Aku tidak perlu buat apa apa untuk membalas entry BENANG BASAH kaw ini... Kerana Allah itu ada... Aku yakin... Allah akan londehkan perangai sebenar kaw satu persatu di dunia ini melalui pelbagai cara... Yang terhukum bukan aku... Yang merasanya bukan aku... Yang ruginya bukan aku... Tapi kaw! Kaw ingat aku ada masa nak sakit kepala?"... 

Kalu ikutkan hati... Mahu saja aku kuburkan segala kenangan aku sepanjang di Siem Reap... Tapi... Bila aku fikir balik... Tujuan asal aku wujudkan Pondok Buruk ku a.k.a blog ini adalah untuk menyimpan kenangan melalui coretan... Pahit.. Manis... Semuanya berada di Pondok Buruk ini... Pondok Buruk aku inilah kekuatan aku... Jiwa aku... Dan Pondok Buruk ini tak akan pernah tipu diri aku sendiri... Itu janji aku! Sejengkil mana pon perjalanannya... Aku tetap akan tulis tentang kebenaran base on pengalaman! 

Tak semua yang aku dah lalui mampu aku ingati satu persatu... Jadi melalui Pondok Buruk ini sahajalah dapat ku imbas kembali setiap detik yang sudah berlaku agar menjadi ingatan untuk diri sendiri sepanjang hayat ku...

Kalu ada yang masih nak baca entry aku... Bacalah... Tak nak pon tak apa... Tiada paksaaan! Aku dah katakan... Aku tidak pernah ajar orang cara untuk sampai ke suatu destinasi... Kembara bukannya tentang destinasi... Tapi aku berkongsi survive cara aku... Itu saja! 

Lebih lebih lagi saat ini aku baru saja bertukar title sebatang kara... Menjadi sebatang kara tidak semestinya tidak bahagia ye... Bahagia atau derita itu adalah pilihan... Jadi... Pilihlah untuk bahagia!

Jom kita ke Siem Reap!

3 jam sebelum departure... Aku... HH dan Jay Emm terus menuju ke Departure Hall... Tidak ada drop luggage... Dan tak perlu verify document di kaunter...

Boarding time 6:20 dan Departure time 6:50...

Thursday, 16 March 2017

Kembara Jakarta - Pasar Anyar

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Tak abis lagi citer aku pasal Bogor nih... He He He... Ok... Jom kita tengok apa ada kat Bogor untuk di terjah...

Tempat yang paling HH dan Jay Emm nantikan adalah tempat shopping... Aci dua orang ni... Kalu part shopping memang hidup! Mata tuuu... Mataaa tuuu... Segar bugar kalau nampak barang... Ada je dorang nak beli... Adehhhh...

Jom kita ronda sekitar Kota Bogor!
Memang banyak kenderaan atas jalan... Macet gilakkk... Ni panorama menghala Taman Topi Square...

Wednesday, 15 March 2017

Kembara Jakarta - Taman Topi

Entry sebelum boleh jenguk kat SINI...


Sebelum keluar dari Kebon Raya Bogor... Aku sempatlah pekena kopi dulu... Boleh pulak ngam ngam aku tengah lepak tu... Hujan pon turun.,.. Ehhh... Dah macam Hindustan pulak... Ha Ha Ha... 

Nasib baik lah hujan tak turun waktu aku tengah ronda dengan basikal... Memang syukur sangat... Kalu tak mesti basah basahnya rambut ku basahnya asmara kita... Keh Keh Keh...

Dah puas rehat... Hujan pon dah berhenti... We'ouls pon gerak balik ke Stasiun Bogor semula... Memang senang naik angkotan... Tanya supir dulu eh sebelum naik...

Perjalanan pergi tak sama dengan perjalanan balik... Walaupun jalan jam banget... Tapi... Angkutan tak banyak berhenti amek penumpang,.. Direct je ke Stasiun Bogor...

Dah alang alang aku memang nak spend seharian kat Bogor ni... Jom kita ke Taman Topi... Aku dah tak tahan nak terkencing... Keh Keh Keh...

Mari masuk! Kita tengok apa yang ada di Taman Topi ini... Nak masuk Taman Topi ni free jek... 
Inilah Kapten Muslihat yang ganteng... He He He...