Wednesday, 20 September 2017

Kembara Shanghai - Taobao Market

Entry sebelum boleh perah kat SINI...


Lepas dah puas menyoping kat AP Plaza, Xinyang & Gift Market... Memasing menung! Nak pegi mana lagi pasni? Fikir punya fikir... Malam masih muda... Dah alang alang ketiak basah... Biar sampai lencun terus... He He He... Jom kita terjah Taobao Market pulak...

Actually... Aku tak berapa pasti sangat direction sebenar nak ke Taobao Market tu... Aku main terjah jek ikut kaki... Tapi kalu ada yang nak pegi... Bolehlah ikut cara aku ni...


Directions :
1. Naik Line 2
2. Stop West Nanjing Road Station
3. Exit 2



Sesampai je aku kat Exit 2... Nak ke kiri ke ke kanan? Kiri ke kanan? Dah lah waktu tu malam gelap... Nama bangunan pon tak berapa nampak... Bukak map... Then... Decide untuk amik jalan ke kanan...

Jalan... Jalan... Jalan lurus... Setiap kali jumpa lorong... Double check dengan map... Ok betul... Jalan lagi... Tapi... Masih tak nampak mana satu bangunan Taobao Market tu... Most area sini macam banyak bangunan pejabat jek... Bior betul!

Jalan sampai hujung jalan... Ehhhhh... Apa nihhhh????? Macam dah jauh sangat aku berjalan ni... 

Nampak orang berpusu kat area sini... Aku pon jalan...

Monday, 18 September 2017

Kembara Shanghai - AP Plaza, Xinyang & Gift Market

Entry sebelum boleh selak kat SINI...


Bila dah lewat petang... Kita mesti dah tak larat lagi nak sightseeing lagi betul? Most entrance place pon dah nak tutup... Biarlah nyamuk je yang berterbangan... Ha Ha Ha... 

Namun itu cara aku lah... Orang lain aku tak tahu... Mungkin ada yang bermatian nak kejar semua tempat... Tapi... Tidak aku... Aku nak santai jek... Aku sedar diri semakin tua dan tenaga dah makin berkurang...

Moto aku dalam travel SIGHSEEING-EATING-SHOPPING atau singkatnya SES! Cara budget aku balance... Ada budget yang aku rendahkan... Ada budget yang aku tinggikan... Atau... Sama rata... Depend pada negara yang aku pegi...

Kalu aku pegi negara yang gunakan matawang rendah... Aku amiklah kesempatan untuk bershopping lebih untuk beli barang murah... Kalu aku pegi negara yang senang dapat makanan halal... Maka aku masukkanlah Jalan Jalan Cari Makan dalam itinerary... Ada faham kaaa Aci? He He He...

Friday, 15 September 2017

Kembara Shanghai - Shanghai Masjid Pudong

Entry sebelum boleh masuk SINI...


Terlebih dulu... Marilah kita tadah tangan doakan adik adik Tahfiz yang menjadi mangsa kebakaran di pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Dato Keramat... Semoga roh mereka dicucuri rahmat Allah dan di tempatkan di kalangan orang beriman... Al-fatihah... Takziah juga buat keluarga mangsa... Semoga tabah dan beroleh kekuatan...

Mungkin di saat ini... Roh mereka sedang berlari lari untuk memilih pintu syurga mana yang mereka ingin masuk... Renung renungkan diri kita... Adakah nasib kita sehebat mereka? Sedih...

Baiklah... Mari kita teruskan...

Sekarang masuklah waktu untuk solat... Aku, Jay Emm dan HH... Decide untuk solat jamak kat Shanghai Masjid Pudong...


Directions :
1. Naik Line 6.
2. Stop Yuanshen Stadium 
3. Exit 4


Tak susah pon... Dan tak jauh... Kurang lebih 200 meter...

Metro Station dekat dengan bangunan HF Bank ni...

Wednesday, 13 September 2017

Kembara Gadget - Tag La

Sejak semenjak usia dah makin menganjak dari remaja belia ke remaja purba ni... Maka... Tahap nyanyuk semakin menjadi jadi sawannya... Terkadang rasa tersampuk syaitonnn pulak... 

Iyelahhh kannn... Dah lah cari barang hilang pakai mulut! Terkadang pakai kepala lutut! Nasib tak pakai hidung suka suka kembang suka suka kuncup! Letak barang sini... Carinya kat sana... Cemana lah sel sel susu tak meroyan! Kannnnnn?

Kah Kah Kah.... 

Gelak laaa gelakkkk! Semua orang pon akan tua kebangka jugakkkk tawww! He He He...

Jadi... 

Untuk mengurangkan kadar tekanan darah menjadi tinggi dan elak orang keliling kaw jadi mangsa penderaan cari barang kaw yang hilang... Contohnya kunci kereta ke... Kunci rumah ke... Dompet ke... Maka... Tag La adalah penyelesaianya... Usahkan barang... Orang... Kucing... Tenuk... Tapir... Badak sumbu... Semua kaw boleh jumpa asalkan kaw sangkutkan Tag La ke leher dorang... Ha Ha Ha...

Kejadah apa Tag La ni? 
* Jangan jadi macam HH... Aku suruh HH search Tag La... Jadinya "Tekla"... Google pon pening nak cari! Ha Ha Ha Doiiiii...

Tag La ni adalah sejenis device atau kekdah alat yang paling pantas untuk detect di mana letaknya barang korang yang hilang... Bila dah dapat detect... Maka Tag La akan berbunyi "Tittt Tittt Tittt" sepanjang pencarian dengan menggunakan Apps Tag La yang di download menerusi Apps Store atau Google Play Store... 

Bila dah alarm tu berbunyi... Kaw boleh tahu kat mana tempatnya dia main sembunyi ibu... Dah tak boleh cari pakai mata kan... Kenalah cari pakai telinga... Sebab barang kaw tak ada kaki nak jalan sendiri menyembah kaw kan... Keh Keh Keh...

Selain dari berfungsi sebagai lost tracker... Tag La juga boleh dijadikan sebagai remote handphone camera... Senang!

Tag La akan gagal berfungsi atas tiga sebab... Pertama... Sebab telinga kaw tetiba pekak!... Kedua... Bateri Tag La kaw dah mampos... Ketiga... Rosak! Ha Ha Ha...

Special gift for special you katanya... He He He... Ada memacam warna... For sure aku pilih biru... Biar biru mata hitam ku... He He He...